In ’t nieuws …. Dagblad De Limburger

Trucks storten hopen zand in natuurgebied om het hoogveen in De Peel te behouden

Bouke Sibbing (links) en Willem Broeders van Staatsbosbeheer op een net met zand dichtgegooide watergang aan de Mussenbaan. — © Jeroen Kuit

Over stroken rijplaten rijden zandwagens af en aan de velden in tussen de Mussenbaan en de Moosdijk aan de rand van De Groote Peel. Met de enorme molshopen zand die zij achterlaten, worden door graafmachines watergangen gedempt. Niet direct activiteiten die je verwacht in een bij vogelaars geliefd natuurgebied.

Zeker duizend vrachtwagens zand, totaal 30.000 kuub, worden aangevoerd. Volgens omgevingsmanager Willem Broeders en projectleider Bouke Sibbing van Staatsbosbeheer is de bedoeling hiermee het beschermde hoogveen van Nationaal Park De Groote Peel bij Ospeldijk te behouden en te herstellen. Het project kost ruim een miljoen euro.

Ontginning

„Het gebied rond Weert en Nederweert ver tot over de grens met Noord-Brabant was vroeger een groot veenmoeras”, legt Sibbing uit. Hier vormde zich een hoogveenlandschap, dat afgelopen eeuw door ontginning van gronden voor landbouw en turfwinning is aangetast en verdwenen. Door het graven van sloten is de waterstand verlaagd. Hoogveen moet juist nat blijven.

Het dichten van watergangen moet regenwater in het gebied Mussenbaan houden en hier de grondwaterstand verhogen. — © Jeroen Kuit

„Grote hoogveengebieden komen nog maar op enkele plekken in Nederland voor”, zegt Sibbing. „Dat is hier in De Groote Peel, Deurnsche Peel, Mariapeel en in Overijssel en Drenthe.” Broeders onderstreept dat hoogveen een uniek ecosysteem vormt „met zeldzame veenmossen en andere planten en dieren die hiervan afhankelijk zijn”.

Biodiversiteit

„Voor de biodiversiteit is het belangrijk deze gebieden te behouden”, zegt Broeders. Maar De Peel verdroogt nog steeds. Vlak ten zuiden van De Groote Peel loopt de Aa. Het riviertje heeft hier een dal gevormd. „Het beschermde Natura 2000-gebied van De Groote Peel is hoger gelegen. Grondwater stroom weg richting het Aa-dal”, zegt Sibbing.

Sloten, die water afvoeren, worden dichtgegooid om de Mussenbaan bij Ospeldijk te vernatten. — © Jeroen Kuit

De Mussenbaan bestaat uit 108 hectare aan voormalige agrarische grond nabij bezoekerscentrum De Pelen. Het gebied ligt tussen het Aa-dal en het hoogveen in. Het idee is van de Mussenbaan ‘een hydrologische buffer’ te maken met verhoogde grondwaterstand. „Dat moet tegendruk geven, zodat het gebiedseigen water van De Peel minder snel wegstroomt naar het Aa-dal”, zegt Sibbing.

Dam

Er komt een maximaal tachtig centimeter hoge zanddam parallel aan de Moosdijk. Sloten in het gebied worden gedempt, zodat regenwater niet meer snel wordt afgevoerd. Om het gebied begaanbaar te houden, worden wandelpaden verhoogd. „De waterplas hier wordt mogelijk wat groter. Maar niet alles komt onder water te staan, want dit gebied is ook in trek bij weidevogels. Dat blijft zo”, zegt Broeders.

Een nattere Mussenbaan helpt niet alleen het hoogveen. Ook de natuur in de Mussenbaan krijgt nieuwe kansen, zodra de trucks eind oktober weer vertrekken. Gehoopt wordt dat de kraanvogel er komt foerageren en dat de blauwborst en grauwe klauwier in aantallen toenemen, net als de heikikker en vinpootsalamander. En er komt een speciaal talud als zomerhabitat voor de zeldzame gladde slang.

Turfput gerestaureerd
Najaar in de winkel